Inloggen MIJN DE HUISMEESTERS
//} %>
//} %>
IK ZOEK

IB60-verklaring wordt IBRI-verklaring!

IB60-verklaring wordt IBRI-verklaring!
Reageert u op een woning, vraag dan tijdig een IBRI-verklaring (inkomensverklaring) aan via de Belastingtelefoon: 0800 - 0543. De verklaring is een jaar geldig. Het duurt 5 werkdagen voordat u de verklaring ontvangt. Alleen kandidaten die een IBRI-verklaring of een definitieve aanslag, niet ouder dan 2 jaar, kunnen overhandigen kunnen wij accepteren als nieuwe huurder.
Lees meer

WoningNet

Inschrijven
Wilt u in aanmerking komen voor een sociale huurwoning in Groningen, schrijf u dan als woningzoekende in bij WoningNet. Dat kan als u 17 jaar of ouder bent en beschikt over de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsstatus. De inschrijving kost € 20,60 per jaar.

Wachttijd
Er is veel vraag naar sociale huurwoningen in Groningen. Houdt u er daarom rekening mee dat er een wachttijd is. Deze varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de wijk en het type woning. Als u bent ingelogd bij WoningNet, kunt u bij elke woning zien wat uw slaagkans voor de betreffende woning is. Ook kunt u zich op WoningNet abonneren op Digizine. U ontvangt dan een e-mail zodra er woningen worden aangeboden die passen bij uw inschrijfgegevens en woonwensen.

Punten/woonduurpunten
Vanaf het moment dat u bij WoningNet staat ingeschreven, ontvangt u één punt per maand. Huurt u zelf al een woning van één van de Groninger corporaties, dan ontvangt u voor elke maand dat u uw huidige woning huurt, een halve punt extra, dit noemen we woonduurpunten. Let op; u hebt alleen recht op woonduurpunten als u het huurcontract op eigen naam heeft. Zegt u tussentijds uw huurcontract op, dan verdwijnen deze woonduurpunten. Het is uw eigen verantwoordelijk om dit aan te passen in uw inschrijving bij WoningNet.

Reageren
Met uw inschrijving bij WoningNet kunt u reageren op alle vrijgekomen huurwoningen van de Groninger corporaties. Het nieuwe woningaanbod wordt elke maandag vanaf 12.00 uur op WoningNet gepubliceerd en staat er tot 12.00 uur de volgende maandag op. U kunt elke week op twee woningen reageren. Zijn er meer belangstellenden, dan krijgt degene met de meeste punten de woning aangeboden. 

Aanbieding
Komt u in aanmerking voor een woning, dan krijgt u de gelegenheid om binnen een bepaalde tijd de woning te bekijken en te reageren. U maakt een afspraak met de huidige bewoner, als de woning al leeg staat kunt u de sleutels bij ons ophalen. Daarna geeft u zelf via WoningNet door of u de woning accepteert of weigert. 

Intakegesprek en benodigde gegevens
Als u de woning accepteert, nodigen we u uit voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we uw persoonlijke situatie, reden van verhuizen en financiële situatie. We controleren uw woonduurpunten en we gaan na of u in het verleden een goede huurder bent geweest. Dat wil zeggen: of u uw huur altijd heeft betaald en geen overlast heeft veroorzaakt. Daarnaast doen we een inkomenstoets aan de hand van uw verzamelinkomen. We vragen u daarom de volgende documenten mee te nemen naar het gesprek:
- Een geldig paspoort of identiteitskaart en BSN nummer;
- Een verhuurdersverklaring, ingevuld door uw huidige verhuurder;
- IBRI-formulier van de Belastingdienst, aan te vragen via de Belastingtelefoon (0800-0543). Het duurt vijf werkdagen voordat u dit thuis ontvangt. Bent u ZZP-er (zelfstandige zonder personeel), neem dan ook een definitieve aanslag inkomstenbelasting mee;
- Meest recente loon-of uitkeringsspecificatie.

Aan de hand van het gesprek en de meegebrachte gegevens, adviseren en beoordelen we of u het huurcontract kunt tekenen.

Woning weigeren
U mag een huurwoning onbeperkt weigeren. Hebt u woonurgentie? Dan mag u gedurende de drie maanden dat deze urgentie geldig is woningen onbeperkt weigeren.

Vragen?
Op WoningNet vindt u uitgebreide uitleg en informatie over het aanbodsysteem in Groningen.