Wethouder Eelco Eikenaar in gesprek met mensen in Vinkhuizen

Bianca Haveman - medewerker Wonen - staat met wethouder Eelco Eikenaar in ‘t Vinkhuys. Enthousiast vertelt ze over de nieuwe woningen die De Huismeesters er gaat bouwen. “De huizen aan de Borax- en Pyrietstraat zijn iets meer dan 50 jaar oud... Ze zijn erg verouderd en aan vervanging toe. Er komen prachtige nieuwe woningen voor terug.” Bianca vertelt dat ze samen met een collega bij alle mensen van wie de woning gesloopt wordt, thuis is geweest. “Ik wilde graag luisteren naar hun verhaal. Sommige mensen wonen al bijna vijftig jaar in hetzelfde huis. Dan is sloop- en nieuwbouw heel ingrijpend.”

Ook de wethouder is geïnteresseerd in wat het plan betekent voor de mensen in de buurt. Hij luistert belangstellend naar het verhaal van Bianca. Ze laat hem de impressies zien van de nieuwe woningen. Eikenaar maakt zich sterk voor een menselijker en socialer Groningen. Hij houdt zich onder andere bezig met sociale wijkvernieuwing. Bianca vertelt dat sloop- en nieuwbouw bijdraagt aan duurzaam en gezond wonen. “Maar uit de verhalen van buurtbewoners weet ik dat het verder gaat dan dat. Wonen in een nieuw, stevig gebouwd huis doet bijvoorbeeld ook iets met de veiligheid in de buurt en met je trots en eigenwaarde. Dat is voor mij minstens zo belangrijk.”

De wethouder maakt aansluitend aan het verhaal van Bianca, kennis met een aantal buurtbewoners. Samen met collega’s en directeur-bestuurder Jeriça Hartholt van De Huismeesters wordt hij hartelijk ontvangen bij mensen thuis. Ze zijn onder andere welkom bij mevrouw Exel. Ze laat haar huis zien en de gezellige huisdieren waar ze mee samenwoont. Mevrouw Exel en de wethouder praten door over de impact van de sloop- en nieuwbouw. Het is ingrijpend dat de woning van mevrouw gesloopt wordt en ze tijdelijk moet verhuizen. “Maar, ik kijk ook erg uit naar een nieuw en fris huis.” Bianca laat weten dat ze het daarvoor doet. ''En we ondersteunen alle mensen in de buurt zo goed mogelijk tijdens het hele proces. Want we weten dat het heel veel impact heeft op de mensen.”