Van onuitgesproken naar een goed gesprek

“We legden direct het werk stil”

“Hè, leg je nu zonnepanelen aan de voorkant van mijn huis?” Op een zonnige morgen wilden de vaklieden van Ecorus aan de slag met het leggen van zonnepanelen. Totdat ze werden verrast door deze vraag. “Ja, dat is toch de bedoeling?”. “Nou… ik ga uit van zonnepanelen aan de achterzijde van het huis en mijn buren volgens mij ook”, werd er onthutst gereageerd.

Een aantal mensen die huren bij De Huismeesters aan de Oldambtlaan kregen een zonnig voorstel: we wilden graag zonnepanelen op hun woning leggen. Ze stemden enthousiast in. Iedereen wilde graag gebruikmaken van stroom op zonne-energie. Maar… de locatie van de zonnepanelen kwam nooit ter sprake. De Huismeesters bekeek samen met Ecorus wat de meest gunstige plek was voor de panelen en dacht er niet over na dat bewoners hier wel eens anders over konden denken.

Positieve energie
“We legden direct het werk stil toen we begrepen dat er verwarring was”, vertelt Gerrit – projectleider bij De Huismeesters. “De zonnepanelen moesten positieve energie opleveren en nu dreigde dat te mislukken. We wilden graag met de mensen in gesprek.” Iedereen werd uitgenodigd voor een informatieavond. “We vonden het heel vervelend dat dit misverstand was ontstaan. We wilden graag luisteren waarom bewoners dachten dat de achterzijde van de woning een betere plek was voor zonnepanelen”, vult Bianca – medewerker wonen bij De Huismeesters – aan.

               "Nee is ook een antwoord hè. Dat is ook OK." – bewoner van de Oldambtlaan

Van twee kanten bekeken
“Samen met Ecorus legden we nog eens uit waarom we kozen voor zonnepanelen aan de voorzijde van de woning”, vertelt Gerrit. Het werd een heel plezierig en redelijk gesprek. “Al gauw bleek dat sommige bewoners de panelen echt graag aan de achterzijde van de woning wilden. Zij vertelden dat de panelen aan die zijde de meeste zon vangen op het moment dat de stroom ook daadwerkelijk gebruikt wordt”, vult Bianca aan. “Tja, dat begrepen we wel.”

Van de zonnige kant
Gerrit en Bianca gaven bij de bewoners aan er zo snel mogelijk op terug te komen. En dat deden ze na enig uitzoekwerk. “We stelden voor om mensen bij uitzondering zelf de keuze te laten maken: vier panelen aan de voorzijde en vier aan de achterzijde óf acht panelen aan de voorzijde. Daar waren de mensen blij mee”, aldus Gerrit. Zo gezegd, zo gedaan. Binnenkort worden de panelen alsnog gelegd. En… het mooie weer komt eraan. Hoog tijd om het project van de zonnige kant te bekijken. “De mensen aan de Oldambtlaan zijn blij en wij hebben veel geleerd”, besluit Bianca.