Start nieuwbouw De Wijert schrijft geschiedenis

Woensdag 8 november zijn we officieel gestart met de bouw van 271 appartementen en 14 eengezinswoningen in De Wijert. Een feestelijk moment dat we vierden samen met buurtbewoners, ontwikkelende bouwer Trebbe en de gemeente Groningen. Ook wethouder Rik van Niejenhuis was aanwezig. De start werd gevierd met heerlijk warme stroopwafels.

De straatnamen waar de nieuwe woningen verrijzen, zijn vernoemd naar schrijvers uit het verleden; Spieghel, Camphuysen en Revius. Buurtbewoners schreven bij de start van de nieuwbouw opnieuw geschiedenis. Zij begroeven een speciale tijdscapsule. In de capsule zitten stukjes van de oude woningen. Cissy Joan – winnaar van de Groninger cultuurprijs – maakte een tekst op maat over wonen in De Wijert. Daarvoor sprak ze diverse buurtbewoners. Ook haar tekst zit in de tijdscapsule.

Jeriça Hartholt, directeur-bestuurder van De Huismeesters, stond stil bij alle bewonersinitiatieven in de wijk. “Ik vind het bijzonder hoe mensen hier voor elkaar zorgen en naar elkaar omzien. Ik denk aan initiatieven als De Wijert Voedt en de garageboxen van De Huismeesters die zijn gebruikt als weggeefkast. De Wijert is een initiatiefrijke buurt.” Hartholt sprak de wens uit dat nieuwe bewoners echt onderdeel worden van de sfeer en de saamhorigheid die er nu al is.

Ook wethouder Rik van Niejenhuis was aanwezig om buurtbewoners te ontmoeten en toe te spreken. Hij stond stil bij het belang van de nieuwbouw voor de wijkvernieuwing in De Wijert. De wijk krijgt met de nieuwbouw 63 extra sociale huurwoningen. Daarnaast worden de straten opnieuw ingericht door de gemeente en krijgen de binnentuinen de functie van ontmoetingsplek. De nieuwbouw die nu is gestart geeft een flinke impuls aan de wijkvernieuwing als geheel.