Leuk! Een nieuwe eetwinkel in de Oranjewijk

‘’We kijken ernaar uit om iedereen in de buurt te ontmoeten.’’

Wanneer ik mijn fiets parkeer op de hoek van de Graaf Adolfstraat, wordt er vrolijk naar me gezwaaid door Kee en haar vriend Modoulamin. Zij zijn de eigenaren van de nieuwe vegan eetwinkel Fankaasoo. Een gezellig en kleurrijk plekje in de Oranjewijk. Je kunt er eten afhalen, maar je bent er ook van harte welkom om aan tafel te schuiven en een kopje koffie te drinken. Dit kan op maandag, dinsdag en woensdag. Vanaf de lente gaat Fankaasoo meer dagen open. Leuk hé? Wij worden in ieder geval heel blij van initiatieven als deze! 

Ik word hartelijk ontvangen door Kee en Modoulamin. We kletsen gezellig terwijl er Gambiaanse muziek uit de boxen klinkt. In het winkeltje zijn ook andere invloeden uit Gambia te vinden. Modoulamin komt hier namelijk vandaan. Hij vertelt me dat fankaasoo een woord is uit zijn thuisland. Het betekent horizon. ‘’Toen ik het woord leerde kennen, vond ik het prachtig’’, zegt Kee. ‘’We droomden al een tijdje over een restaurantje met Afrikaanse invloeden. Het woord fankaasoo past daar perfect bij.’’

Een droom die uitkomt
Kee heeft al een aantal jaren een eigen cateringbedrijf. Dat heet De Keeterij. ‘’Ik kook vanuit huis en op locatie, bijvoorbeeld voor evenementen. Dat bevalt heel goed, maar ik droomde ook altijd van een eigen restaurantje. Een tijdje terug waren we in Gambia op familiebezoek. We kregen van een aantal mensen de tip dat deze plek verhuurd werd door De Huismeesters. Voorheen zat hier ook een buurtrestaurantje. Zodra we terugkwamen uit Gambia, planden we een bezichtiging. Alles voelde gelijk goed. De buurt is fijn, de mensen zijn vriendelijk en de sfeer is prettig. Het is echt een droom die uitkomt. Toen ik een klein meisje was speelde ik al restaurantje’’, vertelt ze stralend.

Voor ieder wat wils
Bij Fankaasoo kun je terecht voor veganistisch eten en drinken met invloeden uit Afrika en het Midden-Oosten. Bijvoorbeeld café Touba. ‘’Dat is een koffiespecialiteit met kruiden uit Senegal’’, vertelt Kee. Naast de koffie is er nog veel meer lekkers. ‘’Het wordt een mix van alles. Huisgemaakte smoothies, taart, kleine hapjes om te delen, soep en avondmaaltijden. Elke maand is er een ander hoofdgerecht voor €14,-. We bieden ook een driegangmenu aan voor €22,-. Uiteindelijk zouden we het ook leuk vinden als mensen hier kunnen lunchen. Of dat ze iets afhalen om te picknicken in het Noorderplantsoen. Dat zit hier om de hoek.’’

Oude familierecepten
De gerechten zijn geïnspireerd door oude familierecepten van Modoulamin. ‘’Mijn zussen leerden mij om deze gerechten te maken. Toen ik Kee ontmoette konden we onze passie voor koken delen. We hebben samen al voor heel wat mensen gekookt’’, vertelt hij. Kee en Modoulamin blijven naast hun werk in Fankaasoo nog steeds koken voor De Keeterij. ‘’Met De Keeterij ligt de focus op koken voor grote groepen mensen tijdens events. In Fankaasoo willen we uiteindelijk ook kleine events organiseren in een huiselijke setting. Dit moeten we nog een invulling geven’’, laat Kee weten.

Plek voor ontmoeting
Het stel kijkt ernaar uit om iedereen in de buurt te ontmoeten. Modoulamin vertelt je graag zijn verhalen over het eten dat ze maken. ‘’We hopen dat dit een plek wordt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. En we kijken ernaar uit om elke ochtend met een glimlach naar de Oranjewijk fietsen.’’

Wil je langskomen bij Fankaasoo?
Leuk, doen! Je hoeft niet te reserveren, maar dit is volgens Kee wel handig om te doen. Er zijn namelijk 7 tafeltjes beschikbaar voor een heerlijke maaltijd. Je kunt reserveren door een WhatsApp-berichtje te sturen of te bellen naar (06) 20 17 96 56. Een privéberichtje naar de @fankaasoo Instagram mag ook.

Je vindt Fankaasoo aan de Graaf Adolfstraat 48. De eetwinkel is geopend van 16.00 tot 20.00 uur.

Kee huurt het pand van Fankaasoo van De Huismeesters. Dat kan omdat het eetwinkeltje geen reguliere woning is. Dat betekent dat dit adres ook niet op WoningNet staat. Deze plek is echt bedoeld voor buurtinitiatieven zoals die van Kee. Belangrijk om te weten is dat je nooit zomaar een restaurantje of andere onderneming mag starten in een reguliere woning die je van De Huismeesters huurt. Voor sommige ondernemingen zijn er uitzonderingen. Twijfel je of je een onderneming mag starten in jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op.