In het Heerdenhoes is altijd een tafeltje vrij voor jou…

‘’Er komen veel verschillende leeftijdscategorieën, dat zorgt voor verbinding.’’

Ben je al eens in het Heerdenhoes geweest? Dit mooie buurthuis staat in Beijum en is een onmisbare plek voor buurtbewoners en mensen die een woning bij ons huren. In het Heerdenhoes is er voor iedereen een plek aan tafel. Je bent er welkom voor een heerlijk kopje koffie, een lekkere lunch of om deel te nemen aan leuke activiteiten. Maar ook ben je van harte welkom om gewóón even binnen te lopen.

Hoewel het nog aan de vroege kant is wanneer ik het Heerdenhoes binnenstap, is het er al levendig en gezellig. Er staan mensen achter de bar, er wordt een lunch voorbereid door een vrolijk duo en er zitten mensen koffie te drinken. Ik heb vandaag afgesproken met Ricardo. Hij is sinds maart zakelijk leider van het Heerdenhoes en Wijkcentrum Trefpunt, maar is inmiddels al acht jaar betrokken bij beide buurthuizen.

Verbinding
Volgens Ricardo is het belangrijk dat het buurthuis bestaat, omdat het zorgt voor verbinding. Hij geeft aan dat er veel eenzame mensen zijn, waaronder ouderen. Om mensen samen te brengen en ervoor te zorgen dat ze mee kunnen doen in de maatschappij, worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Waaronder bingo. ‘’De jongste die meedoet aan de bingo is rond de 20 jaar en de oudste rond de 80. Er komen veel verschillende leeftijdscategorieën en dat zorgt voor verbinding’’, vertelt Ricardo.

Lunch
Het mooiste aan dit werk vindt Ricardo het contact met de mensen, maar ook de reacties. ‘’Vooral de ouderen geven aan dat ze de gezelligheid waarderen. Ze kunnen zo naar binnenlopen voor een bakje koffie of een lunch.’’ En niet alleen ouderen, maar iedereen mag komen smikkelen van een lunch. Ricardo geeft aan dat iedereen op werkdagen welkom is tussen 12.00 en 13.30 uur. Voor een klein prijsje kun je genieten van bijvoorbeeld soep en broodjes. ‘’Er staan nu ook mensen in de keuken om de lunch voor te bereiden. Dit wordt gedaan door vrijwilligers, stagiaires en mensen van het WijkGilde’’, vertelt Ricardo. Ook wordt er geholpen door mensen met een basisbaan. Een basisbaan biedt mensen die geen kans meer hebben op regulier werk, toch de kans om nuttig werk te doen. Een mooi initiatief.

Activiteiten
In het Heerdenhoes worden allerlei activiteiten georganiseerd. Er is voor ieder wat wils. ‘’Op dit moment is er nijntje gym. In de middag is er tafeltennis. Daarnaast hebben we op woensdag en donderdag ‘Beijum Kookt’. Er wordt dan gekookt door en voor bewoners. Op woensdag is dit in het Trefpunt en op donderdag in het Heerdenhoes. Verder hebben we onder andere schildercursussen, beeldhouden, yoga en bewegen op muziek. In het Trefpunt organiseren we jamsessies en salsa avonden. Ook zijn er verschillende kinderactiviteiten, zoals knutselclubjes. Bewoners kunnen meestal kosteloos deelnemen aan de activiteiten. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd’’, vertelt Ricardo trots. Het buurthuis verzint niet alleen zelf activiteiten, maar ook buurtbewoners mogen met initiatieven komen.

Vrijwilligers
Het Heerdenhoes en het Trefpunt heeft een gedeeld team van vijf vaste collega’s. Zij zijn in dienst bij WerkPro. ‘’Er zijn vijf beheerders en daarnaast zijn er mensen die in een participatiebaan zitten, stagiaires en vrijwilligers.’’ Ricardo geeft aan dat de bezetting wel wat aan de krappe kant is om beide buurthuizen dagelijks geopend te hebben. Daarnaast bestaat de wens om in het weekend ook open te gaan. ‘’We hebben nu een handjevol vrijwilligers. Daarom zijn we opzoek naar extra mensen, die bijvoorbeeld een avond achter de bar willen staan. Maar ook vrijwilligers die bij grotere activiteiten willen helpen, zoals de kerstmarkt op 9 december.’’

Korte lijntjes
Naast alle activiteiten en de lunch is het Heerdenhoes ook een plek voor andere organisaties om in de buurt te zijn. ‘’Humanitas houdt hier ook spreekuur’’, vertelt Ricardo. ‘’Elke dinsdagochtend kunnen bijvoorbeeld mantelzorgers hier vragen stellen. Het WIJ-team zit hier ook. Dat zorgt voor korte lijntjes. Je doet het samen.’’

Wil je graag vrijwilliger worden in het buurthuis? Aanmelden kan via de website www.buurtcentrainbeijum.nl

Het Heerdenhoes en Wijkcentrum Trefpunt zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 21.00 uur.

Ben je benieuwd naar recente activiteiten in de buurt? Op www.beijum.nl kun je een kijkje nemen in de agenda.