“Er zijn gewoon te weinig woningen. Dat moet veranderen.”

‘’Welke situatie is er nu dringender dan twee zieke kinderen?’’

“Ik herinner het me als de dag van gister. Ik sprak met de ouders van twee ernstig zieke kinderen. Het was voor het gezin noodzakelijk om in de buurt van het UMCG te wonen. De ouders vroegen me of ik hen kon helpen. Ik moest uitleggen dat dit niet zomaar kon.”

Janke Grupstra is medewerker verhuur bij De Huismeesters. Ze deelt wat haar bezighoudt in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. “Er zijn gewoon te weinig woningen. Dat moet veranderen.” Janke vertelt dat ze steeds vaker hoort over schrijnende situaties. “Het gaat me altijd aan het hart. Ik wil deze mensen zo graag helpen. Maar ik kan en mag mensen niet zomaar een woning toewijzen. Dat is begrijpelijk, want dan zou je een ander benadelen.”

Schrijnende situaties
Het verhaal van het gezin is helaas één van de vele voorbeelden waarbij mensen te maken krijgen met de gevolgen van woningnood. Janke vertelt me dat er zelfs nóg urgentere situaties zijn. Ze zegt: ‘’En dan denk je misschien, welke situatie is er nu dringender dan twee zieke kinderen?’’. Als medewerker verhuur krijgt Janke regelmatig met schrijnende situaties te maken. Ze is sinds 2007 werkzaam bij De Huismeesters en zet zich samen met haar collega’s elke dag in, om zoveel mogelijk mensen een fijn thuis te bieden. Janke heeft veel contact met mensen die een woning bij De Huismeesters huren, of in de toekomst willen gaan huren. Ook plaatst ze woningen op WoningNet en tekent ze huurcontracten.

Krapte op de woningmarkt
Regelmatig krijgen Janke en haar collega’s te horen dat het lastig is om een woning te vinden. ‘’Er zijn veel mensen hard opzoek naar een (andere) woning. Vaak horen we van mensen dat ze er simpelweg ‘niet meer tussen komen’. Wanneer je niet genoeg inkomen hebt om zelf een woning te kunnen kopen, dan heb je eigenlijk een probleem. Want er zijn gewoon te weinig betaalbare huurwoningen. Dat is enorm frustrerend.’’

Lange wachttijden
Tegenwoordig moet je lang ingeschreven staan om kans te maken op een sociale huurwoning. Janke adviseert daarom altijd om direct een inschrijving te doen bij WoningNet op het moment dat je 17 jaar wordt. ‘’Hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op een woning. Ik zie wel regelmatig dat mensen die uiteindelijk in aanmerking komen voor een woning, het spannend vinden om deze definitief te accepteren. Ondanks de krapte op de woningmarkt, zien we af en toe dat woningen geweigerd worden. Mensen zijn kritischer. En dat begrijp ik: want als je een woning accepteert, dan verlies je je inschrijfduur. Stel dat de woning niet bevalt, dan heb je niet zo snel weer een andere woning.’’

Kies voor wonen
We kunnen alleen een verschil maken en meer betaalbare woningen bouwen, wanneer we allemaal samenwerken. Iedere stem telt. Breng daarom op 22 november je stem uit en kies voor wonen door te stemmen op een partij met een visie op (beter) wonen.

Benieuwd welke partijen woonbelangen meenemen in hun programma? Doe de kieswijzer.