Dit verwarmt je hart: kringloop Extra+ verandert levens

‘’Wij geloven dat iedereen een zinvolle bijdrage kan leveren aan onze samenleving.’’

Van een afstandje is het gebouw al te zien: kringloop Extra+. Samen met buurtbeheerder Geert, de ogen en oren van de Oranjewijk, loop ik op de hoek van de Graaf Adolfstraat. Een plek waar veel woningen van De Huismeesters staan. Even een kijkje nemen binnen… Nadat we de drempel over zijn, worden we warm ontvangen door werkneemster Sieuwk. ‘’Willen jullie iets te drinken?’’, vraagt ze. Voor het pand staat een grote picknicktafel, waar we plaatsnemen. Het zonnetje schijnt en we kletsen over de kringloop en het belang hiervan. Sieuwk praat met passie over haar werk. Je kunt zien dat ze hart heeft voor wat ze doet.

Exodus
Ze vertelt dat Extra+ meer is dan zomaar een kringloop. Deze wordt namelijk gerund door deelnemers van Exodus, onder begeleiding van Sieuwk. Exodus is een stichting, die zich inzet voor (ex-)gedetineerden. Sieuwk legt uit dat de kringloop een dagbesteding is voor de mensen met een detentieverleden. ‘’We hebben verplicht 26 uur dagbesteding. De deelnemers hier zijn heel positief. Er zijn nu drie mannen, vier dagen in de week.’’ De deelnemers helpen met het uitzoeken en schoonmaken van binnengebrachte spullen en verrichten werk als klusjesman of verkoper.

Hulp aan buurtbewoners
Naast de taken in de kringloop, bieden de deelnemers hulp aan buurtbewoners. Zo verzorgen ze tuintjes van mensen in de buurt, die wel wat hulp kunnen gebruiken. Ze gaan bijvoorbeeld langs bij een buurvrouw op leeftijd, die niet meer in staat is om zelf haar tuin aan te pakken, laat Sieuwk weten. ‘’Die klopt hier dan aan van, kunnen jullie even helpen? Dan gaan we daar bijvoorbeeld even maaien.’’

Betekenis
Er bij horen, mee doen en iets kunnen betekenen voor anderen… dat is belangrijk voor de deelnemers. Het is de missie van Extra+ om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Zo schrijven ze op de website: ‘’Nog teveel mensen leven in eenzaamheid, hebben geen werk, geen sociaal netwerk, ervaren geen zingeving en voelen zich buitengesloten. Wij geloven dat iedereen kwaliteiten heeft en een zinvolle bijdrage kan leveren aan onze samenleving.’’

Reacties
Hoewel de reacties nu heel positief zijn, was dat in het begin niet altijd het geval. Buurtbewoners vonden het toch lastig, om mensen met een detentieverleden in de buurt te hebben. ‘’Toen ik hier de boel inrichtte waren mensen best negatief. En moet je nu zien… Nu vind iedereen het hartstikke leuk en vragen mensen, je gaat toch niet weg?!’’, zegt Sieuwk met een lach op haar gezicht.

Ontmoetingsplek
Ondanks dat het winkeltje aan de kleine kant is, heeft het grootse impact. Het is bedoeld om de wijk gezelliger te maken en mensen samen te brengen. Sieuwk geeft aan dat de meeste mensen hier komen voor koffie en een praatje. ‘’Het is echt een buurtplek. Iedereen komt hier, ook veel oudere mensen. Ze hebben gesprekjes met onze mensen, maar ook met elkaar.’’

Inmiddels is het een uur of tien in de ochtend. Vlak voordat we afscheid willen nemen van Sieuwk, komt de eerste buurtbewoonster al aangewandeld. Ze heeft een grote lach op haar gezicht en groet ons vrolijk. Geheel op haar gemak neemt ze plaats in het zonnetje aan de picknicktafel. Sieuwk komt naar buitengelopen en heeft een dienblad met koffie in haar hand. Het is een mooie dag om te buurten.

Extra+ is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 15:30 uur. Heb jij behoefte aan een praatje, een kopje koffie, of thee? Bij Sieuwk ben je altijd welkom.