Bewoners van het eerste uur: Geert en Tineke wonen al 53 jaar in Vinkhuizen

‘’We zijn gehecht aan Vinkhuizen.’’

Maar liefst 53 jaar wonen Geert en Tineke, samen met hun zoon, aan de Pyrietstraat in Vinkhuizen. Vandaag mag ik bij ze komen buurten. Ik ben benieuwd wat ze kunnen vertellen over hun wijk, aangezien Geert en Tineke veel veranderingen hebben meegemaakt in de tijd dat ze hier wonen.

We zitten met z’n drieën aan de eettafel in de woonkamer. Geert vertelt dat ze op 17 april 1970 naar Vinkhuizen kwamen. Daarvoor woonden ze vier jaar in Amsterdam, omdat Geert hier werkte voor de Nederlandse Spoorwegen. Na vier jaar in onze hoofdstad gewoond te hebben, kregen ze de kans om terug te gaan naar het noorden. Over die keuze twijfelden ze geen moment. Noorderling zijn ze namelijk in hart en nieren. ‘’Ik kom uit Peize en Geert uit Yde de Punt’’, vertelt Tineke.

Familie
Geert en Tineke hebben twee zonen en één dochter. ‘’Onze middelste zoon woont inmiddels al 22 jaar bij ons. Onze dochter woont in De Wijert, en onze jongste zoon in Ten Boer. Kijk’’, zegt Tineke. Ze wijst naar een fotolijstje op de kast. Op de foto lacht hun zoon in de camera. Je kunt merken dat familie belangrijk is voor ze. Ik kom er al gauw achter dat vader en zoon een gezamenlijke hobby delen, namelijk modelbouw. Samen werken ze aan het nabouwen van boten en vrachtwagens. Geert laat wat foto’s zien van vrachtwagens die hij heeft nagebouwd. ‘’Op deze heb ik zelf ook gereden’’, vertelt hij.

Veranderingen
Het echtpaar heeft veel veranderingen in de buurt meegemaakt. ‘’Vlak voor de verhuizing lagen er geen straten, er moest nog geasfalteerd worden. ‘t Vinkhuys stond er wel, verder was het voornamelijk boerenland. In 1960 zijn de meeste woningen gebouwd. De huizen achter ons stonden er destijds ook nog niet. Ze waren er wel mee bezig, de fundering lag er al. Hetzelfde geldt voor de flats verderop, die waren ook nog niet klaar.’’ De twee missen het uitzicht niet, ze zijn tevreden met hoe het nu is.

Buurtbewoners
Geert en Tineke zijn vrijwel de enige buurtbewoners van de oude garde. Er zijn niet veel bewoners meer die hier sinds het ‘begin’ wonen. Tineke maakt wijzende gebaren richting de straat: ‘’Deze rij niet, die rij niet, tegenover niet… Verderop wel één. Er zijn twee huishoudens die hier sinds het begin wonen.’’

Dorpsgevoel
Volgens Geert is het heerlijk wonen aan de Pyrietstraat. Het dorpsgevoel is sterk aanwezig, ondanks dat ze niet ver van de stad wonen. ‘’Het stadsgevoel hebben wij niet echt. De winkels zitten dichtbij, dat is fijn. Het winkelcentrum zoals we dat nu kennen, moest nog gebouwd worden. Het bestond vroeger uit een paar houten gebouwen’’, vertelt Geert. Tineke vult aan dat er destijds een drogist, een kleine Albert Heijn en een Super de Boer gevestigd waren. ‘’Later kwam er een boel bij, zoals een slager en een apotheker.’’ Ook de dokterspraktijk zat volgens Tineke destijds in een kamertje in één van de flats aan de Goudlaan.

Mogelijkheden
Het echtpaar geeft aan dat het de afgelopen 50 jaar een stuk drukker is geworden in de buurt. ‘’Er is veel bijgebouwd. Wat dat betreft is er gigantisch veel veranderd. Het is wel fijn dat je meer mogelijkheden hebt.’’ Ondanks de toegenomen drukte en veranderingen genieten ze nog steeds van de buurt en de omgeving.

Vinkhuizen
De woning van Geert en Tineke maakt onderdeel uit van het sloop- nieuwbouwproject. We beseffen dat dit project ingrijpend kan zijn voor bewoners, daarom proberen we hen zo goed mogelijk te informeren en begeleiden om samen weer een fijn, nieuw thuis te creëren. ‘’Dat er nieuw gebouwd moet worden, dat is nu eenmaal zo. Maar we hopen wel in Vinkhuizen te kunnen blijven. Ik kom veel in Lewenborg en Beijum, maar daar zou ik voor geen goud heen willen. We zijn gehecht aan Vinkhuizen’’, vertelt Geert. Tineke geeft aan dat de kleinkinderen graag zouden willen dat opa en oma verhuizen naar Ten Boer, maar dat zien ze niet zitten. Voor hen is Vinkhuizen écht thuiskomen.