Urgentie

Het kan zijn dat je door je situatie dringend een andere woning nodig hebt. In dat geval kun je een aanvraag doen voor urgentie. Urgentie is er voor mensen in nood. Bijvoorbeeld wanneer je in een onveilige situatie zit, of wanneer je een andere woning nodig hebt om medische redenen.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor urgentie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Mogelijke redenen waarvoor je urgentie aan kunt vragen zijn:

  • Medische urgentie
  • Sloopurgentie
  • Calamiteit (noodgeval)
  • Echtscheiding of relatiebreuk waarbij minderjarige of hulpbehoevende kinderen zijn betrokken.

Woonurgentie Groningen
Voor vragen over woonurgentie en het aanvragen van woonurgentie in de gemeente Groningen mag je contact opnemen met Woonurgentie Groningen. Zij zijn elke maandag t/m donderdag van 9:30 uur tot 11:00 uur telefonisch bereikbaar via (050) 305 20 90.

Veel gevraagd over Urgentie

Ik ben dringend opzoek naar een woning in Groningen. Kan ik voorrang krijgen?

Algemeen

Als je dringend een (andere) woning nodig hebt dan kun je een aanvraag doen voor woonurgentie. Woonurgentie Groningen behandelt je urgentieverzoek. Niet iedereen komt in aanmerking voor woonurgentie. Alle urgentieaanvragen worden getoetst aan de hand van een aantal criteria.

Wanneer je wilt weten of je in aanmerking komt voor woonurgentie, dan kun je contact opnemen met Woonurgentie Groningen. Zij zijn elke maandag t/m donderdag van 9:30 uur tot 11:00 uur telefonisch bereikbaar via 050 - 305 20 90.
Of bezoek de website van Woonurgentie Groningen. Je vindt hier ook een video waarin uitleg gegeven wordt over woonurgentie.

Tweede Kansbeleid en Huisvesting Kwetsbare Personen
Daarnaast is in Groningen een speciaal urgentiebeleid voor de huisvesting van kwetsbare personen. Ook is er een stedelijk Tweede Kansbeleid. Het traject Huisvesting Kwetsbare Personen kan worden aangevraagd door hulpverleningsinstanties. Woonurgentie Groningen beoordeelt vervolgens de aanmelding. Is je woning in het verleden ontruimd en wil je opnieuw in aanmerking komen voor woonruimte? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het Tweede Kansbeleid.

Kom je niet in aanmerking voor urgentie?
Op de website van Woonurgentie Groningen staan tips die u wellicht kunnen helpen bij het vinden van (passende) woonruimte.

Kan het traject Proefwonen worden afgesloten?

Algemeen

Je kunt hierover contact met ons opnemen. Wij zoeken dan uit of het traject kan worden beëindigd.