Tien tips om energie te besparen

10 tips om energie te besparen

Door minder stroom en gas te gebruiken, bespaar je geld. Deze 10 gratis tips helpen je om je stroom- en energieverbruik te verminderen:

Tip 1: Zet de verwarming alleen aan in de kamer waar je bent.

Houd deuren dicht en verwarm alleen ruimtes waar je bent. Let er wel op dat het niet vochtig wordt. Zet dan de verwarming een klein beetje open.
Besparing: € 240,- per jaar

Tip 2: Zet de verwarming op 15 graden als je weg bent

Als je niet thuis bent, kan de verwarming lager. Zet de verwarming op 15 graden als je weggaat. Let op: bij vloerverwarming moet de temperatuur overdag als je niet thuis bent en ’s nachts altijd op 17 graden staan.
Besparing: € 340,- per jaar

Tip 3: Zet de verwarming op 19 graden als je thuis bent

Je lichaam is gauw gewend aan een temperatuur van een of twee graden lager. Zet de thermosstaat als je thuis bent daarom op 19 graden. Ventileer, zo wordt de lucht in je woning droger en warmt deze sneller op.
Besparing: € 90,- per jaar

Tip 4: Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden

Een kamer koelt langzaam af als je de verwarming lager zet. Zet daarom een uur voordat je naar bed gaat de verwarming alvast op 15 graden. Let op: bij vloerverwarming moet de temperatuur overdag als je niet thuis bent en ’s nachts altijd op 17 graden staan.
Besparing: € 20,- per jaar

Tip 5: Doe ’s avonds de gordijnen dicht

Voorkom tocht bij de ramen, sluit de gordijnen als het donker wordt. Zonlicht verwarmt het huis juist. Laat bij daglicht de gordijnen open. Let op: zorg er wel voor dat gordijnen niet voor de radiator hangen. Dat houdt de warmte tegen.
Besparing: € 90,- per jaar

Tip 6: Douche maximaal 5 minuten

Gemiddeld staan Nederlanders 9 minuten onder de douche. Korten douchen, bespaart geld.
Besparing: € 70,- per jaar

Tip 7: Was op de eco-stand

Wassen kan tegenwoordig ook kouder. Je was wordt ook goed schoon op het eco-programma of op 30 graden. Dat kost minder energie. Let op: soms is wassen op 60 graden wel verstandig, bijvoorbeeld voor het wassen van uw vaatdoekjes.
Besparing: € 35,- per jaar

Tip 8: Trek stekkers uit het stopcontact Sommige apparaten die op stand-by of uit staan gebruiken toch energie.

Trek de stekkers uit het stopcontact, dan verbruikt het apparaat minder stroom. Of gebruik een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Daarmee schakel je alle apparaten na gebruik in een keer uit.
Besparing: € 90,- per jaar

Tip 9: Laad apparaten op totdat ze vol zijn

Haal de oplader van elektrische apparaten uit het stopcontact als het apparaat opgeladen is. Denk bijvoorbeeld aan je elektrische tandenborstel of je smartphone.
Besparing: € 90,- per jaar

Tip 10: Gebruik de deksel van de pan

Kook altijd met een deksel op de pan. Zo kookt het water sneller en verbruik je minder energie. Je voorkomt ook teveel vocht in huis.
Besparing € 10,- per jaar

Kijk ook eens op www.zosimpelalswat.nl voor meer tips!