Woningruil

Je mag van woning ruilen met iemand anders. Dit kan iemand zijn die een woning huurt bij De Huismeesters of bij een andere woningcorporatie. Je hebt dan wel toestemming nodig van de persoon met wie je van woning ruilt, van ons en de andere woningcorporatie.

Je kunt van woning ruilen met iemand uit je eigen gemeente of een andere gemeente. Je moet zelf op zoek naar een ruilpartner. Kijk op www.woningruil.nl voor het actuele aanbod ‘ruilwoningen’.  

Heb je iemand gevonden om mee te ruilen en voldoe je aan de voorwaarden? Vraag dan eenvoudig woningruil aan via dit formulier.

Veel gevraagd over Woningruil

Wat gebeurt er met de huurprijs bij woningruil?

Algemeen

Bij woningruil passen wij de huur van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die je nu zelf betaalt. Neem contact op met De Huismeesters als je informatie wilt over de huurprijs bij een woningruil.

Ik wil mijn woning ruilen met iemand anders. Wat zijn de voorwaarden?

Algemeen

Je kunt van woning ruilen met iemand uit je eigen gemeente, maar ook uit een andere gemeente. Je moet zelf op zoek naar een ruilpartner. Je kan hiervoor gebruik maken van je netwerk, social media, internet fora of de website Woningruil24.nl.

Bij woningruil gelden een aantal voorwaarden

Het is belangrijk dat je deze regels goed doorleest voordat je een aanvraag bij ons indient.

  • Beide ruilwoningen zijn zelfstandige huurwoningen.
  • Je voldoet aan de regels van passend toewijzen. Dit betekent dat de huur van de woning moet passen bij de hoogte van jouw inkomen, gezinssituatie en leeftijd. Zie Huur- en inkomensgrenzen 2024.
  • Je staat ingeschreven als woningzoekende in het gebied waar je wilt wonen.
  • Beide huurders kunnen een goede verhuurdersverklaring overleggen. Dit betekent dat beide huurders geen huurschuld hebben en overlast hebben veroorzaakt.
  • Je huurt je huidige woning al minstens één jaar.
  • Je gaat het nieuwe huurcontract voor ten minste één jaar aan.
  • Ruilen kan alleen met goedkeuring van betrokken corporaties.
  • Je woning is door De Huismeesters niet aangewezen voor de verkoop.
  • Onze huurvoorwaarden zijn van kracht.
  • Woningruil kan alleen op de 1e dag van de maand ingaan.

Heb je iemand gevonden om mee te ruilen en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je een woningruil bij ons aanvragen. Dit kan je digitaal doen door in te loggen in Mijn De Huismeester. Neem contact met ons op als je je account wil activeren.

We hebben ook de gegevens nodig van de persoon die met je wil ruilen. Deze persoon levert zijn/haar gegevens en documenten apart bij ons in. Houd er rekening mee dat een aanvraag enige tijd kan duren. Ruil nooit van woning voordat je van beide verhuurders toestemming hebt.