Woningruil

U kunt uw woning ruilen met iemand anders. Kijk voor het actuele aanbod op www.woningruil.nl. Als u iemand heeft gevonden met wie u wilt ruilen, dan vult u makkelijk dit formulier in. Het formulier moet geprint, ingevuld en ondertekend naar ons verstuurd worden. 

Veel gevraagd over Woningruil

Ik wil mijn woning ruilen met iemand anders. Wat zijn de voorwaarden?

Algemeen

U kunt van woning ruilen met iemand uit uw eigen gemeente, maar ook uit een andere gemeente. U moet zelf op zoek naar een ruilpartner. Kijk op www.woningruil.nl voor het actuele aanbod ‘ruilwoningen’.  

Voorwaarden woningruil
Bij woningruil gelden een aantal voorwaarden. Het is belangrijk dat u deze regels goed doorleest voordat u een aanvraag bij ons indient.

  • Beide ruilwoningen zijn zelfstandige huurwoningen.
  • U voldoet aan de regels van passend toewijzen. Dit betekent dat de huur van de woning moet passen bij de hoogte van uw inkomen, uw gezinssituatie en uw leeftijd.
  • Het verzamelinkomen is niet hoger dan €40.765 bij eenpersoonshuishoudens of €45.014  bij meerpersoonshuishoudens (prijspeil 2022).
  • U staat ingeschreven als woningzoekende in het gebied waar u wilt wonen.
  • Beide huurders kunnen een goede verhuurdersverklaring overleggen. Dit betekent dat beide huurders geen huurschuld hebben en overlast hebben veroorzaakt.
  • U huurt uw huidige woning al minstens één jaar.
  • U gaat het nieuwe huurcontract voor ten minste één jaar aan.
  • Ruilen kan alleen met goedkeuring van betrokken corporaties.
  • Onze huurvoorwaarden zijn van kracht.

Heeft u iemand gevonden om mee te ruilen en voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u een woningruil bij ons aanvragen. U kunt uw aanvraag indienen met het aanvraagformulier Woningruil. U kunt uw aanvraag ook digitaal indienen via Mijn Huismeesters. Heeft u nog geen account? Klik hier om uw account te activeren. 

We hebben ook de gegevens nodig van de persoon die met u wil ruilen. Houdt u er rekening mee dat een aanvraag enige tijd kan duren. Ruil nooit van woning voordat u van beide verhuurders toestemming heeft!

Wat gebeurt er met de huurprijs bij woningruil?

Algemeen

Bij woningruil passen wij de huur van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt.