Vocht en schimmel

Zonder dat je het door hebt, komt er dagelijks zo'n 10 tot 15 liter water je huis in. Wassen, koken en... ja ook zweet van mensen en dieren. Zoveel vocht is niet goed voor je huis. Er ontstaat bijvoorbeeld schimmel. Gelukkig kun je zelf veel doen om vocht in huis tegen te gaan.

Volop ventileren

  • Zorg altijd voor frisse, schone lucht in je woning. Ventileren haalt frisse lucht naar binnen en voert vochtige en vuile lucht af;
  • Zet de thermostaat als je overdag thuis bent op 19 graden. Zo slaat vocht niet neer;
  • Zet mechanische ventilatie aan op de hoogste stand tijdens het douchen en koken;
  • Laat de ventilatieroosters van je ramen altijd open.

Blijft het vocht en de schimmel terugkomen?
Heb je alles al geprobeerd om vocht in je woning te voorkomen en blijft schimmel toch een probleem? Het kan zijn dat de schimmel ontstaat door een bouwkundig probleem zoals lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen. Dan komen we natuurlijk bij je langs. Neem direct contact op!

Veel gevraagd over Vocht en schimmel

Hoe ventileer ik mijn woning?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan en schone lucht het huis binnenkomt. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen.

Ook in de wintermaanden is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht, doordat je ademt, doucht, wast etc. Door te ventileren ververs je de gebruikte lucht en komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom loont het om te ventileren.

Gevolgen van onvoldoende ventileren
Onvoldoende ventileren heeft vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar, waaronder bobbelend behang of schimmel op de muren en het plafond. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Ventileren zorgt voor een gezond klimaat in huis.

Bekijk de video op Steffie.nl waarom het belangrijk is om de lucht in je huis fris te houden. Je ontvangt ook tips over hoe je jouw huis gezond kan houden.

Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?

Algemeen

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. Je kunt de schimmel weghalen met warm water en soda. Eventueel kun je daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen. Deze middelen koop je in de bouwmarkt. Voor meer advies kun je contact met ons opnemen.

Bekijk de informatieve filmpjes

De oplossing voor vocht en schimmel in huis is ventileren, ventileren, ventileren. Gelukkig is ventileren gemakkelijk te leren. Bekijk bijvoorbeeld de informatieve filmpjes hieronder eens. 

Hoe herken je vocht in huis?

Waar komt dat vocht vandaan?

Hoe ventileer je je huis?

Hoe voorkom je teveel vocht in huis?

Gezondheidsklachten door vocht in huis

Hoe verwijder je schimmels?