Legionella

Legionella is een bacterie. Deze bacterie komt voor in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater. Als je een tijdje niet thuis bent, staat het water in jouw waterleidingen stil. Er bestaat een kans dat de legionellabacterie zich dan verspreidt. Daar kun je ziek van worden.

Besmetting met legionalla is gemakkelijk te voorkomen: spoel de kranen voor gebruik een minuut door.

Wanneer is de legionellabacterie gevaarlijk?
De legionellabacterie vermenigvuldigt zich wanneer de temperatuur van het water tussen de 20 en 50 graden Celsius is of lange tijd stilstaat.De legionellabacterie is pas gevaarlijk als hij zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt die u inademt. Water vernevelt bijvoorbeeld in een douche of een stoombad. 

Wat gebeurt er als ik besmet ben met legionella?
De bacterie kan in het ergste geval een ernstige longontsteking veroorzaken. Bij de legionella griep heeft men alleen last van koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Meestal gaat deze ziekte zonder behandeling na enkele dagen vanzelf over.

Wat kan ik doen om besmetting met legionella te voorkomen?
Als je een week of langer de kranen in en om uw huis niet gebruikt, laat je één minuut alle kranen doorlopen. Van je tuinslang tot de douchekraan. Zorg dat je de douchekop in een emmer onder water neerlegt zodat de nevel niet vrijkomt. 

Veel gevraagd over Legionella

* Analyserapport legionella

Algemeen

Stuur het legionella analysrapport naar de opzichter van de betrefende wijk

Wat is legionella en hoe kan ik legionella voorkomen?

Algemeen

Legionella wordt veroorzaakt door een bacterie in het leidingwater. De bacterie kan ontstaan als het water langere tijd stilstaat en het water tussen de 25 en 55 graden Celsius is. Besmetting is mogelijk via de longen door het inademen van nevel. Dit zijn zeer kleine druppeltjes water in de lucht.

Legionella voorkomen
Als je meer dan een week niet thuis bent geweest, dan is het belangrijk dat je de kranen op de warmste stand minimaal 6 minuten open zet. Zo spoel je de leidingen goed door en voorkom je legionella.