Brandveiligheid

Gea schrikt midden in de nacht hoestend wakker. Ze weet direct, ‘dit is niet goed’. Brand! De rook dringt haar neus en mond binnen en ze ziet geen hand voor ogen. Het lawaai van de rookmelder doet pijn aan haar oren. Op de tast probeert Gea haar weg naar buiten te vinden…

Jaarlijks ontstaat er brand in 1 op de 67 woningen in Nederland. Als dat onverhoopt gebeurt, wil je zo snel en veilig mogelijk je woning verlaten. Ook als je in een flat of appartementencomplex woont. Vanaf 1 juli 2024 geldt daarom aangescherpte wetgeving voor brandveiligheid.

Als er brand uitbreekt gebruiken jij en je buren dezelfde vluchtroute
Het is belangrijk dat deze brandveilig is. Bescherm daarom jezelf en je buren. Houd de algemene ruimtes zoals de centrale hal en galerij vrij van spullen.

Vluchtroutes moeten altijd leeg zijn en er mogen geen brandbare spullen staan
Zo zijn er voor jou en je buren én de hulpdiensten geen obstakels in geval van nood. Ook is er geen materiaal aanwezig dat gemakkelijk vlam vat, waardoor de brand groter wordt.

Veel gevraagd over Brandveiligheid

Voor wie gelden de nieuwe regels voor brandveiligheid?

Algemeen

Voor iedereen die woont in een appartementencomplex in Nederland. Woon jij in een appartement? Dan gelden de regels dus voor jou én al je buren in hetzelfde complex.

Waarom strengere regels voor brandveiligheid?

Algemeen

De belangrijkste reden is jouw veiligheid en die van je buren. Er zijn de afgelopen jaren een aantal branden geweest in appartementencomplexen, soms met dodelijke afloop. Daarom heeft de overheid nieuwe regels bedacht die gevaarlijke situaties in appartementencomplexen moeten voorkomen.

Vanaf wanneer gelden de nieuwe regels voor brandveiligheid?

Algemeen

Veel van de regels gelden nu ook al. Officieel moeten al onze complexen vanaf 1 juli 2024 helemaal voldoen aan de nieuwe regels.

Wat is een vluchtroute?

Algemeen

Alle gemeenschappelijke hallen, trappenhuizen, gangen en galerijen van een woongebouw zijn een vluchtroute. Deze ruimtes zijn zo gebouwd dat bewoners via die routes het gebouw kunnen verlaten bij een brand.

Waarom mogen er geen spullen meer in vluchtroutes staan?

Algemeen

Bewoners en bezoekers moeten veilig kunnen vluchten als er brand is. En de hulpdiensten moeten bewoners makkelijk kunnen bereiken als er een calamiteit is. Er mogen daarom geen spullen in de weg staan. Dit geldt ook als de ruimte heel breed is. Een brandend object kan namelijk voor veel rookontwikkeling zorgen en dat maakt vluchten ook moeilijk.

Wat als er nog spullen staan in vluchtroutes?

Algemeen

Vanaf 1 juni 2024 gaat De Huismeesters actief controleren. Als er nog spullen staan, volgt er een waarschuwing. Je krijgt daarna 2 weken de kans om je spullen zelf weg te halen. Doe je dit niet, dan verwijderen wij de spullen. Soms kost dat verwijderen geld. De rekening sturen we door naar jou. We hopen natuurlijk dat dat niet nodig is en dat jij brandveiligheid net zo belangrijk vindt als wij.

Ik heb een scootmobiel nodig, mag ik die nog wel bij mijn voordeur parkeren?

Algemeen

Nee, scootmobielen mogen alleen geparkeerd worden in de eigen woning, eigen berging of in een gemeenschappelijke scootmobielstalling als die in jouw complex aanwezig is.

Ik heb geen berging/gemeenschappelijke scootmobielstalling, wat nu?

Algemeen

Geen mogelijkheid om jouw scootmobiel te parkeren? Neem dan contact op met de gemeente. Zij bekijken samen welke mogelijkheden er zijn om een scootmobiel te stallen.

Mag ik op mijn balkon wel tuinmeubels en planten neerzetten?

Algemeen

Ja, dat mag. Je balkon is voldoende afgescheiden van de vluchtroutes in jouw woongebouw. Daarom is er geen effect op de brandveiligheid. 

Ik vind het zo ongezellig als alles weg is, wat kan ik doen?

Algemeen

We begrijpen goed dat planten, meubels en decoratie voor een gezellige sfeer zorgen. Maar veiligheid gaat voor. Heb je een goed idee om je complex op een brandveilige manier toch iets gezelliger te maken? Dan horen wij dat graag. Mail je idee naar info@dehuismeesters.nl of geef het door aan je buurtbeheerder. Dan kijken we samen wat er mogelijk is.