Woonomgeving en leefbaarheid

De buurt waar je woont is van grote invloed op jouw woonplezier. Heb je goed contact met je buren? Worden er activiteiten georganiseerd? Is de buurt een fijne plek om de kinderen te laten spelen? Weet je bij wie je terechtkunt als het even niet goed gaat?

De Huismeesters is een buurtcorporatie. Dat betekent dat wij een fijne en leefbare buurt heel belangrijk vinden. Samen met de gemeente en andere organisaties doen we daarvoor ons best. En natuurlijk is de inbreng van jou en van je buurtgenoten minstens zo belangrijk. En heb jij een goed idee of initiatief? Laat dan vooral van je horen!

Jij kunt samen met je buren ook veel doen om de algemene ruimte schoon en netjes te houden.
Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen spullen en rommel staan in de algemene ruimten zoals het portiek, trappenhuis, galerij, centrale entree, kelder en liften. Zo woon je prettig en veilig met elkaar samen. 

Wij zorgen voor het onderhoud van groen in jouw buurt. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je tuin. 
Veel woningen van De Huismeesters hebben een eigen tuin. Als huurder heb je de vrijheid je tuin naar eigen smaak en wensen in te richten. Een nette en verzorgde tuin is niet alleen plezierig voor jou als bewoner. Het geeft de buurt ook een prettige uitstraling. Samen maken we de buurt mooi, waarbij jij als huurder verantwoordelijk bent voor een verzorgde tuin.

Algemene regels voor tuinonderhoud
Volgens de Huurwet (besluit kleine herstellingen) dien je jouw tuin en woning goed te onderhouden. En de kosten voor het dagelijks onderhoud zijn voor jouw rekening. Natuurlijk heeft ieder een eigen smaak als het om het inrichten gaat, maar er zijn wel een aantal regels.

In deze brochure zetten we algemene regels voor tuinonderhoud op een rijtje. Daarnaast geven we je handige tips om je tuin klimaatbestendig te maken.

Veel gevraagd over Woonomgeving en leefbaarheid

Ik wil graag de leefbaarheid van mijn wijk verbeteren. Wat kan ik doen?

Algemeen

Wij gaan hierover graag met je in gesprek. Je kunt je ideeën via het contactformulier naar ons toesturen. Wij nemen vervolgens contact met je op om je ideeën met je te bespreken.

Daarnaast kan je ervoor kiezen een Buurtfonds aan te vragen voor je buurt
Dit is een financiële bijdrage die je kunt aanvragen. Dit fonds is er voor activiteiten die de buurt een beetje mooier en fijner maken. Bijvoorbeeld voor het organiseren van een buurtfeest, het opknappen van een speelplek of het starten van een moestuin. Het Buurtfonds is er voor alle mensen die een woning huren bij De Huismeesters. Op onze website vind je meer informatie over een Buurtfonds, de spelregels en kun je je aanvraag indienen

Wie is verantwoordelijk voor de inzameling van afval?

Algemeen

De gemeente Groningen is verantwoordelijk voor het legen van de (ondergrondse) afvalcontainers en het uitgeven van afvalpasjes.

Afvalpas
Je kunt bij de gemeente een nieuwe pas aanvragen als je je pas kwijt bent of er geen pas in je nieuwe woning ligt. Mogelijk zijn daar kosten aan verbonden.

Container
Voor het aanvragen van een nieuwe of extra container kun je contact opnemen met de Gemeente Groningen.

Meer informatie vind je op de website van de Gemeente Groningen. Je kunt ook bellen met het algemene telefoonnummer 14050.

Wat doen jullie als er spullen op de galerij of in de algemene ruimte staan die er niet horen? Bijvoorbeeld vuilnis of fietsen.

Algemeen

Het is fijn als je dit bij ons meldt. Als bekend is wie de veroorzaker is, dan spreken wij hem of haar daar op aan. De veroorzaker kan het zelf opruimen, of wij doen dat op zijn/haar kosten.