Achterlaten woning

Ga je verhuizen? Dan is het de bedoeling dat je je woning schoon, heel en veilig achterlaat. Nadat je de huur hebt opgezegd, komt een medewerker van De Huismeesters bij je langs om door de woning te gaan. Samen maken jullie afspraken over hoe je de woning goed achterlaat. Misschien heb je ook nog andere vragen, bijvoorbeeld hoe het zit met overname van spullen. Onder het kopje 'veelgestelde vragen', vind je zoveel mogelijk informatie over hoe het achterlaten van je woning.

Veel gevraagd over Achterlaten woning

Ik heb de huur opgezegd. Hoe zit het met overname?

Algemeen

Overname van vloer, gordijnen en inboedel is een zaak tussen jou en de nieuwe huurder. Wij bemiddelen hier niet in, maar wij willen wel graag weten wat jullie met elkaar afspreken. De nieuwe huurder is niet verplicht iets van je over te nemen.

Gemaakte afspraken over overname kan je vastleggen op het overnameformulier. Op het formulier noteer je alle spullen die door de nieuwe huurder worden overgenomen. Maak voor alle partijen een kopie van het formulier en laat een exemplaar achter in de woning. Je dient de woning leeg achter te laten als er nog geen nieuwe huurder is of de nieuwe huurder uw spullen niet wil overnemen.

Is er nog geen nieuwe huurder bekend op de einddatum van je contract?
Dan kun je de (harde) vloer mogelijk laten liggen. Dit beoordeelt de opzichter tijdens de voorcontrole. De vloer is dan gratis ter overname. Als de nieuwe huurder de vloer niet wil, dan haal je deze er alsnog binnen 48 uur uit. 

Ik kan niet aanwezig zijn bij de voorcontrole. Wat kan ik doen?

Algemeen

Als je niet aanwezig kunt zijn bij de voorcontrole, dan vragen wij je hier tijdig contact over op te nemen. Wij kunnen de afspraak dan voor je verplaatsen.
Je mag ook een bekende vragen om in uw plaats aanwezig te zijn in de woning. Wij vinden het prettig als je dit vooraf aan ons doorgeeft, zodat de opzichter hiervan op de hoogte is.

Ik heb de huur opgezegd. Hoe moet ik mijn woning achterlaten en wat moet ik regelen?

Algemeen

Na het opzeggen van de huur krijg je van ons een bevestiging van de huuropzegging. In deze bevestiging staat wanneer de opzichter bij je langskomt en wat wij van je verwachten. Tijdens de voorcontrole vertelt de opzichter je hier meer over en maken jullie hier samen afspraken.

In de verhuiswijzer leest u wat wij van je verwachten. 

Vergeet daarnaast niet je verhuizing door te geven aan de gemeente en eventueel aan de Belastingdienst voor je huurtoeslag.

Ik ga verhuizen, moet ik mijn milieu- of afvalpas in de woning achterlaten?

Algemeen

Ja, de pas laat je in de woning achter voor de nieuwe bewoner. 

Ik heb de huur opgezegd en er komt een voorcontrole. Wat is dat?

Algemeen

Tijdens de voorcontrole maakt de opzichter samen met jou afspraken over hoe je de woning schoon en netjes achterlaat. Deze afspraken worden schriftelijk vastgelegd en worden ondertekend.

Wat gebeurt er met mijn zelf aangebrachte veranderingen als ik ga verhuizen?

Algemeen

Voor dat je verhuist komt de opzichter bij je langs voor een voorcontrole. Tijdens deze afspraak vertelt de opzichter welke veranderingen je mag laten zitten en welke je moet verwijderen. Als je met de nieuwe huurder afspraken maakt voor overname, dan mag je dit in de woning achterlaten. Vul hiervoor altijd een overnameformulier in. Je krijgt van ons geen vergoeding voor de aanpassing die je hebt gedaan in de woning. 

Ik kan mijn woning niet achterlaten zoals is afgesproken tijdens de voorcontrole. Wat nu?

Algemeen

Tijdens de voorcontrole heeft de opzichter met je besproken hoe je de woning moet achterlaten. Je voert eventuele herstelwerkzaamheden uit voor de einddatum van de huurovereenkomst. Doe je dit niet of onvoldoende? Dan voeren wij de werkzaamheden uit. De kosten en eventuele huurderving (dit is het aantal dagen huur na de einddatum) brengen wij bij jou in rekening. Deze kosten zijn terug te vinden op de eindafrekening.

Ik heb mijn huur opgezegd en ben verhuisd. Wat doen jullie met post wat nog op mijn oude adres wordt bezorgd?

Algemeen

Je bent als huurder zelf verantwoordelijk om je postadres bij een verhuizing te wijzigen. Wij sturen ontvangen post dan ook niet door naar je nieuwe adres. Wij sturen eventuele post die nog op het adres komt 'retour afzender' en adviseren de nieuwe bewoners om dit ook te doen.
Wij mogen je, in verband met privacy redenen, niet de contactgegevens van de nieuwe huurder doorgeven. Mocht je belangrijke post gemist hebben, neem dan contact op met desbetreffende instantie.

PostNL heeft een handige verhuisservice
Zij geven je verhuizing gratis door aan de bedrijven en organisaties die jij kiest. En vanaf € 1,50 per week sturen ze je post door naar je nieuwe adres. Meer informatie vind je op de website van PostNL.