Huuraanpassing

De Huismeesters past jaarlijks op 1 juli de huurprijzen aan volgens de richtlijnen van de overheid. Je ontvangt daarover ieder jaar voor 1 mei een brief. In deze brief staat je nieuwe huurprijs en leggen we uit hoe we de nieuwe huurprijs hebben berekend. 

Van de huur betalen we de kosten die we maken. We geven bijvoorbeeld geld uit aan het onderhoud en het verbeteren van woningen en het slopen en bouwen van woningen. De kosten hiervoor stijgen ieder jaar. Dat komt door de inflatie. Daarom verhogen we de huur van de meeste mensen die een woning bij ons huren.

Huurverlaging
Woonde je op 1 maart 2023 in een huurwoning? Was je netto huur op 1 januari 2024 hoger dan € 577,91? En heb je een laag inkomen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging. Download de infographic om het te bekijken. Of vraag de huurverlaging direct aan.

Kun je de huur niet meer betalen?
Zoek contact. Samen zoeken we een oplossing die bij jouw situatie past. Tref een betalingsregeling op onze website of bel 050 365 7171.

Veel gevraagd over Huuraanpassing

Wanneer verhogen jullie de huur?

Algemeen

De Huismeesters past jaarlijks op 1 juli de huurprijzen aan volgens de richtlijnen van de overheid. Je ontvangt daarover ieder jaar een brief van ons vóór 1 mei. In deze brief staat je nieuwe huurprijs en leggen we uit hoe we de nieuwe huurprijs hebben berekend. 

Kom ik in aanmerking voor huurverlaging?

Algemeen

Tot en met 30 december 2024 kunnen mensen waarbij na 2021 het inkomen is gedaald zelf huurverlaging aanvragen.

Mensen die een woning bij ons huren, krijgen de eenmalige huurverlaging als:

  1. Zij op 1 maart 2023 in een huurwoning wonen;
  2. De netto huur op 1 januari 2024 hoger is dan € 577,91 per maand;
  3. Zij alleen wonen en hun inkomen lager is dan € 24.840 per jaar (of € 26.430 bij AOW);
  4. Zij met 2 of meer personen wonen en het gezamenlijk inkomen lager is dan € 32.370 per jaar (of € 35.150 bij AOW).
     

Vraag zelf huurverlaging aan als je inkomen gedaald is na 2021
Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En is jouw netto huur hoger dan €577,91? Dan kun je op onze website een verzoek tot eenmalige huurverlaging indienen. Samen bekijken we dan of je recht hebt op de huurverlaging.

De huurverlaging kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag
Als je minder huur betaalt, krijg je ook minder huurtoeslag. Wij geven je huur door aan de belastingdienst, maar je krijgt je huurtoeslag vooruitbetaald. Geef daarom ook zelf je nieuwe huur direct door. Doe dit om te voorkomen dat je huurtoeslag terug moet betalen.

Kan De Huismeesters mijn huurprijs een aantal keren in het jaar veranderen?

Algemeen

Ja, dat kan als we je woning op een belangrijk onderdeel verbeteren. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een eigen cv-installatie of een woningverbetering. De huurprijs is dan verhoogd door deze verbetering. Je huur wordt dan ook nog op 1 juli meegenomen in onze jaarlijkse huurverhoging.

Met hoeveel mag De Huismeesters de huur van mijn parkeergarage, parkeerplaats of berging verhogen?

Algemeen

De Huismeesters verhoogt de huur van parkeerplaatsen, garages of bergingen ook jaarlijks. Hiervoor gelden geen afgesproken percentages vanuit het ministerie. In je huurcontract staat informatie over met welk percentage we de huur mogen verhogen.

Hoeveel mag de huur van mijn vrije sectorwoning stijgen?

Algemeen

Huurders van een vrijesectorwoning krijgen een huurverhoging die we jaarlijks opnieuw afspreken. Dit hangt af van de afspraken in je contract.